info@cliqi.nl | 058 – 203 71 03

Zoekwoordonderzoek voor SEO

Zoekwoorden zijn de foundation (basis) van SEO. Als niemand zoekt naar waar je over schrijft, krijg je geen verkeer van Google, hoe hard je het ook probeert.

Daarom hebben we deze beginnershandleiding geschreven. Het leert je een bewezen framework voor zoekwoordenonderzoek dat je gemakkelijk kunt toepassen voor je website en bedrijfsdoelen. We gebruikten hetzelfde framework om een klant van CliQi in slechts een paar jaar te laten groeien van 100.000 naar meer dan 200.000 maandelijkse bezoekers.

In dit artikel richten we ons uitsluitend op het proces van zoekwoordenonderzoek voor SEO. Lees verder voor meer informatie.

Vraag onze gratis QuickScan aan

Home » Zoekwoordonderzoek voor SEO
Zoekwoordenonderzoek SEO

Hoofdstuk 1

Basisprincipes van zoekwoordonderzoek

Voordat we diep ingaan op de fijne kneepjes van zoekwoordonderzoek en hoe we de beste zoekwoorden voor jouw bedrijf kunnen vinden, dienen we ervoor te zorgen dat we de basis begrijpen van zoekwoordenonderzoek. 

Wat is zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordonderzoek is een proces dat helpt om erachter te komen welke zoekwoorden gerelateerd zijn aan een website. Het stelt je ook in staat om te bepalen hoeveel mensen naar deze zoekwoorden zoeken en hoeveel concurrentie er op de markt is.

Het zoekwoordonderzoek proces begint met het analyseren van de websites van concurrenten, het zoeken naar vergelijkbare content en het bepalen of er al dan niet vraag naar is. Dit wordt gevolgd door het analyseren van het aantal zoekopdrachten voor deze long tail zoekwoorden, deze te vergelijken met andere websites met vergelijkbare content en het identificeren van zoekwoord mogelijkheden.

Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk?

Zoekwoordonderzoek is een belangrijk onderdeel van content marketing. Het helpt om de markt te begrijpen en te vinden waar mensen elke maand op zoeken in Google search. Zoekwoorden kunnen ook worden gebruikt om conversieratio’s te meten en te controleren, doelgroepen te definiëren en relevante content te creëren.

Zoekwoordonderzoek is de enige manier om erachter te komen wat mensen in zoekmachines typen. Je dient dit goed te begrijpen om te voorkomen dat je content maakt over onderwerpen waar niemand naar op zoek is. Veel website-eigenaren maken deze fout, en het is waarschijnlijk een groot deel van de reden waarom 90,63% van de pagina’s geen verkeer van Google krijgt, volgens een onderzoek van Ahrefs.

Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordonderzoek helpt je ook om vragen te beantwoorden als:

 • Hoe moeilijk zal het zijn om op een specifiek zoekwoord te positioneren in Google?
 • Hoeveel verkeer krijg ik waarschijnlijk als ik positioneer voor een specifiek zoekwoord in Google?
 • Wat voor soort content dien ik te creëren om te positioneren voor deze doel zoekwoorden?
 • Is het waarschijnlijk of bezoekers die op een specifiek zoekwoord zoeken, mijn klanten worden?

Hoofdstuk 2

Hoe vindt je de juiste zoekwoorden? 

Zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel van elke content strategie. Het helpt je de juiste zoekwoorden te vinden die je helpen hoger in zoekmachines te ranken.

Er zijn veel manieren om zoekwoord ideeën te vinden, maar een van de beste manieren is door jouw niche te bestuderen en erachter te komen waar mensen zoeken op Google of andere zoekmachines. Om je content te optimaliseren, dien je te weten wat mensen willen vinden.

Je kunt ook een concurrentieanalyse gebruiken om te bepalen waar een concurrent scoort op specifieke zoekwoorden.

Brainstormen over zoekwoord ideeën is een andere strategie. Er zijn veel manieren om te brainstormen over zoekwoord ideeën. De meest populaire methode is het gebruik van hulpprogramma’s voor zoekwoorden zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs. Je kunt ook je verstand gebruiken en nadenken over waar mensen op internet naar zoeken.

Hoe vindt je de juiste zoekwoorden?

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je zoekwoord ideeën relevant, commerciële waarde bevatten en niet te concurrerend zijn, zodat je niet pas over 3 jaar in de top 3 van Google positioneert.

Onderzoek op welke zoekwoorden je concurrenten ranken in Google

Het onderzoeken en analyseren welke zoekwoorden al verkeer naar jouw concurrenten sturen, is meestal de beste manier om zoekwoordenonderzoek te starten. Maar eerst moet je de online concurrenten identificeren. Dat is waar je lijst met zoekwoorden van pas komt. Je kunt simpelweg op Google naar een van jouw product en/of dienst zoekwoorden zoeken en kijken wie er in de top 4 van Google positioneert.

Wat is zoekwoordenonderzoek

Hulpprogramma’s voor zoekwoordenonderzoek gebruiken

Hulpprogramma’s voor zoekwoordenonderzoek zijn een geweldige manier om relevante zoekwoorden voor je content te vinden. Ze kunnen je helpen de juiste zoekwoorden te vinden waarmee je hoger in Google kunt positioneren. Verschillende hulpprogramma’s bieden verschillende functies, maar alle hulpprogramma’s voor zoekwoorden werken min of meer hetzelfde. Ze gebruiken seed-trefwoorden en een database met zoekwoorden.

Wat is een seed-trefwoord?

 • Seed-trefwoord: een seed-trefwoord is een trefwoord dat je als basis voor je content wilt gebruiken. Het is meestal een brede term met veel variaties en synoniemen.
 • Database met zoekwoorden: een database met zoekwoorden is een lijst van alle woorden en woordgroepen waarnaar in de loop van de tijd is gezocht op Google, Bing of Yahoo. Deze lijst kan worden gefilterd op verschillende criteria voor populariteit, relevantie en kosteneffectiviteit.

Veel hulpprogramma’s voor zoekwoordenonderzoek zijn online beschikbaar, maar sommige zijn betaald en sommige zijn gratis. De beste SEO tool voor zoekwoordonderzoek is degene die past bij je eigen marketing budget en behoeften.

Zoekwoordenonderzoek tools

Naast de Google Keyword Planner zijn er nog een flink aantal andere gratis hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek. Deze zijn geweldig als je een klein budget hebt, maar je zult snel merken dat ze allemaal erg beperkt zijn in hun gegevens en functionaliteit.

Als je zoekwoordonderzoek serieus neemt, kun je beter de gratis tools overslaan en meteen een ‘professionele’ tool zoals Ahrefs Keywords Explorer gebruiken. Laten we een paar zoekwoorden invoeren en kijken hoeveel ideeën het genereert.

Zoekwoordenonderzoek tool

Alle zoektermen worden in bovenstaande rapport direct gerangschikt op van hoog naar laag op het gebied van zoekvolumes. De keyword difficulty (moeilijkheidsgraad van ranken) is zichtbaar, de wereldwijd zoekvolume (GV), verkeerspotentie (VP), CPC (cost-per-click) en hoofdonderwerp van het zoekwoord. 

Naast zoektermen kun je ook Ahrefs Keyword Explorer gebruiken om veelgestelde vragen te vinden. Deze informatie zou je kunnen gebruiken voor de ‘veelgestelde vragen’ sectie van je website. 

Zoekwoordenonderzoek veelgestelde vragen

Hoofdstuk 3

Hoe kun je zoekwoorden analyseren?

Het analyseren van zoekwoorden is een essentieel onderdeel van elke SEO strategie, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf of website.

Dit zijn de veelvoorkomende statistieken die worden gebruikt om zoekwoorden te analyseren:

 • Zoekvolume: dit is een belangrijke statistiek om bij te houden, omdat het je helpt te begrijpen hoeveel verkeer jouw website ontvangt. Het stelt je ook in staat om te begrijpen waar mensen naar zoeken en waarnaar ze op zoek zijn.
Zoekwoorden analyseren
 • Verkeerspotentie: dit is een statistiek waarmee je kunt bepalen hoeveel verkeer een zoekwoord je kan opleveren op basis van de populariteit en het concurrentieniveau.
 • Moeilijkheidsgraad van zoekwoorden (KD): dit is een statistiek waarmee je kunt bepalen hoe moeilijk het is om voor een bepaald zoekwoord te ranken. Het wordt berekend door de hoeveelheid backlinks, domain rating (DR), content lengte, relevantie, search intent, gebruik van het doel zoekwoord en branding.
 • Klikken: Veel mensen kunnen op Google naar iets zoeken, maar dat betekent niet dat ze allemaal op zoekresultaten klikken en de pagina’s met de hoogste ranking bezoeken. Dat is waar de statistiek Klikken in Keywords Explorer van pas komt. Het vertelt je het gemiddelde aantal maandelijkse klikken op de zoekresultaten voor een zoekwoord.
 • Kosten per klik (CPC): dit is een statistiek die wordt gebruikt om te meten hoeveel het een bedrijf kost om een nieuwe klik te genereren. Het wordt berekend door de totale kosten voor het werven van een klant te delen door het aantal klikken dat tot een verkoop leidt.
Zoekwoorden onderzoek

Hoe kun je zoekwoorden targeten voor SEO?

Er zijn veel manieren om zoekwoorden te targeten, maar de meest effectieve manier is om een ​​hulpprogramma voor zoekwoordenonderzoek te gebruiken. Het helpt je erachter te komen waar mensen naar zoeken en hoe ze ernaar zoeken.

De eerste stap is het identificeren van het hoofdonderwerp. Dit wordt gedaan door te kijken naar de zoekwoorden die betrekking hebben op je onderwerp en vervolgens uit te zoeken met welke andere onderwerpen ze verband houden. Zodra je deze onderwerpen hebt geïdentificeerd, kun je beginnen met het identificeren van search intent (zoekintentie) door te kijken hoe mensen naar deze onderwerpen zoeken op Google.

Hieronder leren we je hoe je zoekwoorden kunt targeten en het hoofdonderwerp en de zoekintentie kunt identificeren om content te creëren die relevant is voor jouw doelgroep.

Identificeer het hoofdonderwerp (keyword parent topic)

Keyword parent topic van een zoekwoord is een term die in SEO wordt gebruikt en verwijst naar het hoofdonderwerp van een bepaalde pagina.

Met het hulpprogramma ‘Keyword Explorer’ van SEO tool Ahrefs kun je de parent topic van je doel zoekwoord identificeren. Bovendien zal de linkbuilding tool een lijst met gerelateerde trefwoorden weergeven om je te helpen meer gerichte content te ontwikkelen. Dit is met name handig voor bedrijven die op zoekwoorden vertrouwen om hun website en social media-accounts te optimaliseren.

parent topic keyword research

De eerste stap bij het identificeren van de parent topic is om erachter te komen waar je zoekwoord in het algemeen over gaat. Zoals hierboven vermeld, kun je dit doen door een hulpprogramma voor het verkennen van zoekwoorden zoals Google Keyword Planner of Ahrefs ‘Keyword Explorer’ te gebruiken om verschillende korte zoekwoorden te genereren die elk een breed scala aan onderwerpen en sectoren bestrijken.

Zodra je weet waar je zoekwoord over gaat, kun je het stapsgewijze proces hieronder gebruiken om het specifieke hoofdonderwerp voor jouw bedrijf te identificeren:

 1. Ontdek waar je doelgroep in geïnteresseerd is door uit te zoeken wat ze online doen. Met zoveel sociale platforms tegenwoordig, kan het een uitdaging zijn om erachter te komen waar te beginnen. Je kunt de zoekfunctie op Facebook of Google gebruiken om te zien waar mensen naar zoeken, of je kunt social luisterhulpmiddelen zoals Klout en Trendsmap gebruiken waarmee je gegevens uit meerdere bronnen kunt verzamelen en zeer gerichte zoekwoorden kunt maken.
 2. Zoek vervolgens uit welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt bij het zoeken naar content die verband houdt met jouw bedrijf. Bij het schrijven van content is het essentieel om de juiste zoekwoorden te gebruiken om iemands aandacht te trekken. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijf vinden met vergelijkbare diensten en erover schrijven of praten over hoe je je onderscheid van hen.

Search intent identificeren voor zoekwoorden

Search intent (zoekintentie) is het type zoekopdracht dat een gebruiker uitvoert. Het kan worden bepaald door de zoekwoorden waarnaar wordt gezocht en de context van de pagina met zoekresultaten van zoekmachines (SERP).

Er zijn vier soorten zoekintenties: informatief, transactioneel en navigatie zoekopdrachten/zoekintenties.

 • Informatieve zoekopdrachten zijn zoekopdrachten met een informatieve aard. Wanneer een gebruiker informatie zoekt over een onderwerp of product. Ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar informatie over hoe ze iets moeten doen of wat ze moeten kopen.
Search intent zoekwoordenonderzoek
 • Transactionele zoekopdrachten zijn wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over het voltooien van een actie of transactie. De gebruiker is bijvoorbeeld op zoek naar informatie over het boeken van een vlucht of hoe laat zijn favoriete programma begint.
Transactionele zoekopdrachten
 • Navigatie zoekopdrachten zijn wanneer een gebruiker zoekt naar specifieke content binnen een app of website. De gebruiker zoekt bijvoorbeeld naar een specifiek artikel binnen zijn newsfeed of social media platform.

Het is belangrijk om te weten waar je klanten naar op zoek zijn en wat niet. Als je hun zoekintentie kent, kun je bovendien relevantere content voor hen maken.

Content type 

Content types vallen meestal in een van de vijf categorieën: blog posts, product pagina’s, categorie pagina’s, bestemmingspagina’s of video’s.  Content type is van essentieel belang omdat het bepaalt hoe je je doelgroep bereikt. Of je je nu richt op een specifieke branche of niche, een blogpost die zich richt op de branche of niche zal effectiever zijn. Als je bijvoorbeeld voor een technische blog schrijft, kan je content type technische productdetails zijn van een nieuw type drone die zojuist gereleased is.

Formaat en invalshoek van schrijven

Er zijn veel verschillende formats en invalshoeken die in een content stuk kunnen worden gebruikt. Bij het schrijven over een onderwerp is het belangrijk om te weten welk formaat of welke invalshoek het beste bij je publiek past. Als je bijvoorbeeld schrijft over het maken van een taart, kun je een artikel schrijven met stapsgewijze instructies over het maken van een taart of een opiniestuk schrijven over waarom het versieren van taarten in de toekomst populairder zou moeten worden.

keyword research SEO

Hoofdstuk 5

Hoe kun je prioriteit geven aan zoekwoorden voor zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordprioritering is niet bepaald de laatste stap in het zoekwoordonderzoeksproces. Het is meer iets dat je moet uitvoeren terwijl je de bovenstaande stappen doorloopt. Vraag jezelf bij het zoeken naar zoekwoorden, het analyseren van hun statistieken het volgende af:

 • Wat is de geschatte verkeerspotentie van het specifieke zoekwoord?
 • Hoe competitief is de concurrentie? Wat zou er voor nodig zijn om ervoor te positioneren in Google search?
 • Heb je al specifieke content geschreven over het onderwerp? Zo niet, wat is er voor nodig om een gelijkwaardige pagina als de concurrentie te maken?
 • Scoor je al op dit zoekwoord? Kun je het verkeer stimuleren door je positie met een paar posities omhoog te verbeteren?
 • Zal het verkeer waarschijnlijk worden omgezet in leads en verkopen, of zal het alleen maar merkbekendheid opleveren?

Vooral het laatste punt is een belangrijk punt. Hoewel zoekvolume, verkeerspotentie, moeilijkheidsgraad (KD) en search intent allemaal belangrijke elementen zijn, dien je ook te overwegen welk type verkeer en zoekwoorden voor je bedrijf het meeste waard is.

zoekwoorden analyseren

Keyword research tools voor zoekwoordenonderzoek

SEO specialisten gebruiken hulpprogramma’s voor zoekwoordenonderzoek om relevante zoekwoorden te vinden en hun zoekvolume, concurrentie, CPC en andere statistieken te analyseren. Er zijn online veel hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek beschikbaar, maar ze zijn wellicht niet allemaal goed genoeg voor je behoeften.

 • Google Keyword Planner: deze tool helpt je nieuwe en trending zoekwoorden te vinden door Google-zoekgegevens te analyseren. Je kunt het ook gebruiken om te controleren hoe moeilijk het voor je concurrenten is om voor een bepaald zoekwoord te positioneren en hoe concurrerend het is in termen van concurrentieniveau en CPC.
 • Google Trends: deze tool helpt je om erachter te komen waar mensen in de loop van de tijd naar zoeken op Google. Het stelt je ook in staat om erachter te komen hoe vaak er op specifieke trefwoorden wordt gezocht.
Google trends zoekwoordenonderzoek
 • Keyword Difficulty Checker: deze tool helpt je te achterhalen voor welke zoekwoorden je concurrenten moeilijk of gemakkelijk kunnen ranken en hoe hun concurrentie is.
 • Google Search Console: dit is een gratis tool waarmee je kunt zien hoe je website scoort voor specifieke zoekwoorden en woordgroepen. Het biedt ook inzicht in hoe je website presteert op het gebied van zoekverkeer en techniek. 
 • Ahrefs Keyword Explorer: is een betaalde tool waarmee je de uitgebreide informatie over zoekwoorden voor je content kunt vinden. Het biedt je een lijst met zoekwoorden die verband houden met je onderwerp en geeft je suggesties voor het optimaliseren van de content.

Conclusie over zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordonderzoek is een essentieel onderdeel van je SEO strategie, omdat het helpt bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor je bedrijf en hoe je deze in je content kunt gebruiken. Het is ook cruciaal voor alle andere marketingcampagnes, inclusief social media marketing, e-mailmarketing, teksten (blogs) schrijven, enz.

Over het algemeen is zoekwoordenonderzoek slechts een onderdeel van je content planning en -strategie. Het is echter het meest kritieke onderdeel van elke SEO campagne. Het is een SEO proces dat planning en strategieën omvat over welke content moet worden gecreëerd om aan de behoeften van een specifieke markt te voldoen.

Veelgestelde vragen over zoekwoordenonderzoek

Wat kost het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek van CliQi online marketing bureau?

De kosten variëren per domein (aantal URL’s, complexiteit van het domein (zijn er subdomeinen). Gemiddeld zijn de kosten van SEO bureau CliQi €350 euro per website. Door middel van een zoekwoordenonderzoek creëren wij een URL structuur o.b.v. zoekvolume, menustructuur, content planning voor het creëren van alle nieuwe content en we leggen de basis voor SEO vriendelijk maken van alle landingspagina’s.

Voor de starters: Wat is zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordonderzoek is een proces dat helpt om erachter te komen welke zoekwoorden gerelateerd zijn aan een website. Het stelt je ook in staat om te bepalen hoeveel mensen naar deze zoekwoorden zoeken en hoeveel concurrentie er op de markt is. Het zoekwoordonderzoek proces begint met het analyseren van de websites van concurrenten, het zoeken naar vergelijkbare content en het bepalen of er al dan niet vraag naar is. Dit wordt gevolgd door het analyseren van het aantal zoekopdrachten voor deze zoekwoorden, deze te vergelijken met andere websites met vergelijkbare content en het identificeren van zoekwoord mogelijkheden.

Hoe kun je zoekwoorden zelfstandig analyseren?

Je kunt zoekwoorden zelfstandig analyseren door hulpprogramma’s te gebruiken, zoals Ahrefs keywords explorer. Door dit artikel te lezen en de tool te gebruiken kun je zelfstandig een zoekwoordenonderzoek uitvoeren.

Zoekwoorden analyse

Kijk rustig rond in onze online kennisbank, schrijf je in voor één van de beschikbare trainingen, of neem contact op met één van onze online marketeers over jouw online vraagstukken.