info@cliqi.nl | 058 – 203 71 03

Anchor tekst

Iedereen in Nederland weet dat do follow backlinks een cruciale rol spelen in het algoritme van de zoekmachines van Google, Yahoo en Bing. Hoe zit het met de anchor tekst (link tekst) van deze backlink? Speelt de anchor tekst ook een belangrijke rol in het algoritme van Google?

Laten we samen onderzoeken of de link tekst ook een bijdrage levert in het algoritme.

Vraag onze gratis QuickScan aan

Home » Anchor tekst
Anchor tekst html

In dit artikel bespreken we de volgende onderdelen:

  1. Wat is een anchor tekst?
  2. Voorbeeld van een anchor tekst
  3. Verschillende type anchor teksten
  4. Hoe beïnvloedt een anchor tekst het algoritme van Google?

John Mueller (Webmaster Trends Analyst @ Google) heeft al verscheidene keren aangegeven dat additionele tekst door middel van een anchor tekst Google helpt leren begrijpen waarover de context gaat. Hierdoor is een anchor tekst ook een ranking factor in het algoritme van de grootste zoekmachine van de wereld, namelijk Google search. SEO bureau CliQi optimaliseert voor elke klant de anchor teksten voor een hoge positionering in Google zoekresultaten.

anchor tekst

Wat is een anchor tekst?

Anchor teksten verwijzen naar het klikbare woord dat doorverwijst naar een ander domein. Er zijn verschillende soorten anchor teksten. 

Laten we onderscheid maken tussen de verschillende soorten anchor teksten.

Exact match anchor tekst

Een exact match anchor tekst is het exacte keyword of zoekwoord dat relevant is voor de desbetreffende webpagina. De exact match anchor tekst is dus de exacte woordgroep waarvoor we willen positioneren in de zoekmachine van Google. Voorbeeld van een exact match link tekst:

  • Burkely is één van mijn favoriete laptoptassen. 

Phrase match anchor tekst

De link tekst heeft alle woorden in het zoekwoord, maar niet de exacte keyword match, zoals de exact match anchor tekst. Veel website-eigenaren gebruiken deze manier van linkteksten, doordat een overbodig gebruik van exact match anchor teksten afgestraft kan worden door het Google algoritme. Voorbeeld van een phrase match anchor tekst:


SAMEN online groeien

Wil jij het algoritme ook leren begrijpen van Google?

Wij ondersteunen jou op de weg naar organische groei in de grootste zoekmachine van de wereld!

Branded anchor tekst

De anchor tekst is de naam van het merk. Vaak worden merken genoemd in dagbladen en nieuwswebsites en krijgt het merk een link naar de homepage van de website. De homepagina is hierdoor ook vaak de sterkste pagina van een website/domein. Voorbeeld van een branded linktekst:

  • Thebagstore.nl verkoopt veel Burkely tassen en is een topmerk in Nederland, België en in het Verenigd Koninkrijk. (twee merken = 2 do-follow verwijzingen!)

Random anchor tekst

Een random anchor tekst is een linktekst zonder specifieke kenmerken. Vaak gebruiken nieuwsbladen een random anchor tekst als ze geen idee hebben naar welke pagina’s ze dienen te linken. Een random anchor tekst is het laatste wat je wilt qua anchor teksten en SEO specialisten zullen ook de desbetreffende domein eigenaar contacteren of ze anchor tekst kunnen wijzigen naar een target keyword (doel zoekwoord).

Anchor betekenis

  • Voorbeeld van een random anchor tekst is als volgt: De tassen van Burkely zijn van een hoge kwaliteit en echt leer! Koop ze direct in de shop!

Voorbeeld van een anchor tekst

In het volgende voorbeeld laat ik een anchor tekst zien met de HTML-code van de backlink met anchor tekst:

Wat is een anchor tekst?

In het blauwe gedeelte kun je de anchor tekst vinden van een blogartikel op de website van Hamburgportal.de. Aan het einde van de blauwe tekst staat de anchor tekst van het keyword ‘CNC Fertigung’, waarmee 3D Hubs graag wil positioneren in de zoekmachine van Google. De linktekst verwijst Google door naar de pagina: 3dhubs.com/de/cnc-bearbeitung/ die relevant is voor 3D Hubs.

  • PRO TIP: Naast de bovenstaande link teksten kun je ook de afbeeldingen optimaliseren met een alt-text. Hier komen we later op terug in een artikel over ‘het optimaliseren van je afbeeldingen’ door middel van geoptimaliseerde alt-teksten.


MOeite met positioneren in Google?

CliQi kan jou helpen bij het optimaliseren van alle anchor teksten en het algoritme zo beïnvloeden dat je in de top 3 posities van Google positioneert in jouw markt. 

Hoe beïnvloedt een anchor tekst het algoritme van Google?

Google gebruikt anchor teksten om te helpen begrijpen waar een desbetreffende pagina over gaat. Daarnaast geven anchor teksten een duidelijk signaal aan Google af voor welke keywords je graag wilt positioneren in de Google zoekresultaten. 

Hoe weten wij bij CliQi zo zeker dat een anchor tekst het algoritme beïnvloedt? 

Anchor text

De volgende link gaat over het algoritme van Google geschreven door Lawrence Page en Sergey Brin. Dit is een klein fragment uit het originele artikel waarop het Google-algoritme is gebaseerd. Hierin presenteren ze het algoritme van de grootste zoekmachine ter wereld, Google search engine. In dit artikel gebruiken ze een aantal technieken om de zoek-kwaliteit te verbeteren, waaronder ook anchor teksten.

Conclusie over het gebruik van anchor teksten

Anchorteksten optimaliseren is een complex onderwerp. Veel mensen in de branche blijven zweren bij exact anchor teksten die overeenkomen met de website URL, terwijl anderen geneigd zijn om SEO vriendelijke anchor teksten te schrijven. Sommige online marketeers analyseren zelfs de anchor tekst verhoudingen van de huidige toppagina’s voor hun focus zoekwoord en baseren hun eigen anchor teksten op de resultaten. Volgens de SEO specialisten van CliQi is het niet verstandig om gemanipuleerde anchor teksten te gebruiken, maar een mix van branded anchor teksten met phrase match anchor teksten. Door constant exact anchor teksten te gebruiken kun je een Google penalty krijgen en verdwijn je uit de zoekresultaten van Google.

Hopelijk begin je in te zien waarom anchor teksten een belangrijke ranking factor in Google is. Heb je moeite met het positioneren in de topposities of eerste pagina van Google? Wij helpen je verder en optimaliseren jouw webshop op het gebied van technische SEO optimalisaties.

Anchor tekst Wordpress

Kijk rustig rond in onze online kennisbank, schrijf je in voor één van de beschikbare trainingen, of neem contact op met één van onze online marketeers over jouw online vraagstukken.

Anchor tekst html