info@cliqi.nl | 058 – 203 71 03

Hoe maak je een effectieve SEO strategie?

Het SEO-landschap verandert snel. Naarmate zoekmachines complexer en genuanceerder worden, wordt het steeds belangrijker om een effectieve SEO strategie te ontwikkelen om voorop te blijven lopen.

In deze volledige handleiding behandelt CliQi wat je moet weten over het ontwikkelen van een effectieve SEO strategie voor de toekomst. Ik zal ook mijn gedachten delen over waar de industrie naartoe gaat en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Vraag onze gratis QuickScan aan

Home » Hoe maak je een effectieve SEO strategie?

Wat is een SEO strategie?

Een SEO strategie is een strategie die ervoor zorgt dat websites hoger scoren in zoekmachines. Het is een proces van het optimaliseren van de website om de zichtbaarheid en het verkeer te vergroten.

SEO is een integraal onderdeel van digitale marketing, waaronder contentmarketing, social media marketing en e-mailmarketing. Het kan ook worden gebruikt om de conversieratio’s van een website te verbeteren.

Een SEO strategie kan worden onderverdeeld in drie hoofdcomponenten: on-page optimalisatie, off-page optimalisatie en techniek.

Waarom is een SEO strategie belangrijk?

Wist je dat er elke dag 3,5 miljard zoekopdrachten worden uitgevoerd op Google? Dat betekent dat ongeacht jouw branche waar je actief in bent, mensen zoeken online naar producten en/of diensten van jouw bedrijf.

Wat maakt het verschil tussen totale onbekendheid (geen hoge rankings in Google) en positioneren voor een zoekwoord dat je klanten richting jouw website stuurt?

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het proces om aan Google te bewijzen dat je pagina het beste, meest relevante resultaat is voor een bepaalde zoekopdracht.

Zie je:

Het kiezen van slechts één pagina met resultaten uit 4 miljoen opties is een zware taak voor elke machine, zelfs voor Google. Om te beslissen, kijkt het naar factoren zoals de woorden die je in je content gebruikt, de structuur van de content, search intent en de techniek van een webshop. 

Houd rekening met deze factoren en je hebt een constante organische bron van leads naar jouw website dankzij ‘s werelds grootste zoekmachine, Google Search.

SEO is dus een cruciaal onderdeel van elke digitale marketingstrategie. Het helpt bij het genereren van verkeer naar een website en het vergroten van de zichtbaarheid van jouw merk.

SEO strategie

SEO checklists versus een SEO strategie

SEO checklists zijn een geweldige manier om aan de slag te gaan met een SEO strategie. Een SEO checklist is een lijst met taken die je kunt uitvoeren om de prestaties van een website in zoekmachines te verbeteren. Ze zijn echter niet voldoende voor een effectieve SEO strategie.

Een SEO strategie is uitgebreider dan een SEO checklist, omdat het rekening houdt met de langetermijndoelen van jouw website en hoe de website presteert in de toekomst.

Een effectieve SEO strategie moet het volgende omvatten:

 • Zoekwoordonderzoek (bronnen en data verzamelen)
 • Contentmarketing (wat voor type content heb je nodig om te ranken?)
 • Techniek en on-page optimalisaties (optimalisatie op de pagina en in de backend)
 • Off-page optimalisatie (linkbuilding)
 • Data-driven aanpak door middel van tools (Analytics, Ahrefs, Search Console).

Hoe maak je een SEO strategie?

SEO is een ingewikkeld proces dat veel tijd en moeite kost. Het is niet eenvoudig om een SEO strategie te bedenken die werkt voor een website.

De eerste stap bij het maken van een SEO strategie is om de doelen van een website te begrijpen. Wat wil je bereiken met je website? Op welke zoekwoorden wil je positioneren? Hoe wil je dat mensen je website vinden? Wat zijn de KPI’s van de gehele SEO strategie?

Zodra je deze antwoorden hebt, is het tijd om te brainstormen over ideeën om deze doelen te bereiken. Er zijn veel verschillende manieren waarop je een SEO strategie kunt maken, maar hier zijn enkele tips:

 • Maak content die relevant en nuttig is voor mensen die de website bezoeken
 • Zorg ervoor dat de content goed geschreven en boeiend is, zodat bezoekers meer tijd op jouw website doorbrengen.
Hoe maak je een SEO strategie?

Stel SEO-doelen in: voer een concurrentieanalyse uit

Een concurrentieanalyse is een cruciaal onderdeel van elke SEO strategie. Het helpt je de sterke en zwakke punten en de kansen en bedreigingen waarmee je wordt geconfronteerd te identificeren.

Hier zijn enkele ideeën voor stappen die je kunt doorlopen om een concurrentieanalyse uit te voeren, waaronder:

 • Dataverzameling
 • Een SWOT-analyse uitvoeren
 • De SWOT-analyse rapport voorbereiden
 • Een actieplan maken.

Volg deze 3 SEO KPI’s om betere marketingbeslissingen te nemen

In de SEO-wereld kun je artikelen vinden die spreken over tientallen zogenaamde KPI’s, waaronder bouncepercentage, dwell time, tijd op de pagina, enz. Dit zijn statistieken die geen verband houden met de algemene marketing- of bedrijfsdoelen.

In werkelijkheid zijn KPI-waardige statistieken schaars en bepalen ze de actie die je onderneemt. Deze moet je goed hebben staan voordat je verder gaat met een SEO strategie. De volgende en meest belangrijke SEO KPI’s leggen wij voor je uit:

 • SERP zichtbaarheid (visibility)
 • Conversies toegeschreven aan organisch verkeer
 • Ondersteunde organische verkeer conversies.

SERP zichtbaarheid (visibility)

 • Geschikt voor: Elke website
 • Gekoppeld aan: Marktaandeel

SERP-zichtbaarheid is de SEO-versie van één van de belangrijkste marketing-KPI’s: share of voice (SOV). Het meet hoe zichtbaar jouw merk is in de volledige markt.

SERP zichtbaarheid is belangrijk omdat er een sterke relatie is tussen SOV en marktaandeel. Over het algemeen geldt: hoe hoger je SOV, hoe groter je aandeel in de taart. En het feit dat het een relatieve statistiek is, maakt het een meer geschikte KPI dan organische verkeersgroei.

SEO strategie share of voice

Je kunt een zeer ruw beeld krijgen van de zichtbaarheid van SERP door de geschatte organische zoekverkeer te vergelijken met jouw concurrenten. Om dat te doen, plak je jouw domein en de domeinen van de concurrenten in de tool Batch Analyse van Ahrefs en controleer je vervolgens de verkeerskolom.

Voor een nauwkeuriger beeld van de zichtbaarheid van SERP, plak je de zoekwoorden die voor je belangrijk zijn in de Rank Tracker van Ahrefs. Houd er rekening mee dat dit de belangrijkste zoekwoorden moeten zijn die omvatten waar jouw doelgroep naar op zoek is (doe geen moeite met long-tails).

SEO strategie keyword tracking

Conversies toegeschreven aan organisch verkeer

 • Geschikt voor: Elke e‑commerce- of lead generation website
 • Gebonden aan: Verkoop

Deze SEO KPI is niet echt een verrassing. Organische conversies zijn de enige SEO KPI op deze lijst die de meeste bedrijven al meten. Als jij dat bent, fantastisch, maar er zijn een paar dingen die je moet doen en waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van deze gegevens:

Kies verstandig de belangrijkste conversiedoelen

Veelvoorkomende voorbeelden van websites doelen of conversie acties zijn bezoekers die afrekenen of zich abonneren op een service. Die zijn helemaal prima, maar het weerspiegelt niet de waarde voor het bedrijf als mensen meerdere dingen tegelijk kopen.

Dus als je voor een e-commerce webwinkel werkt, zou het verhogen van de gemiddelde bestelwaarde voor het organische verkeer segment waarschijnlijk een betere SEO KPI zijn.

SEO KPI

Ondersteunde organische verkeer conversies

Geschikt voor: Elke e‑commerce- of lead generation website

Gebonden aan: Verkoop

Gebruik deze SEO KPI alleen als je de conversie-KPI al gebruikt. Het is in feite een ondersteunende statistiek die helpt bij het omgaan van een gebrekkige toeschrijving (attribution).

Deze KPI is belangrijk omdat het standaard attributiemodel ‘laatste niet-directe klik’ in Google Analytics ronduit slecht is. Het probleem zit hem in het toekennen van 100% van het krediet aan één kanaal. Dit is hetzelfde als spelers juichen die alleen een doelpunt maken en niet juichen wanneer ze een assist geven.

Wat betekent dit voor de websiteconversies?

De website genereert waarschijnlijk organisch verkeer in alle stadia van het klanttraject. Mensen kunnen bijvoorbeeld op tien van jouw artikelen van Google terechtkomen en vervolgens converteren nadat ze op een zoek- of retargeting-advertentie hebben geklikt. In dat geval zou je die eerste organische bijdrage willen zien.

Hoe je de ondersteunende conversies kan uitvoeren in Google Analytics:

 • Ga naar Conversies > Multi-channel trechters > Ondersteunde conversies
 • Kies eerst de hoofd conversie (wij hebben als doel ‘winkelwagen’ ingesteld.
SEO KPI conversies

Selecteer vervolgens een goede terugkijk (attributie) venster. Dit is het aantal dagen waarmee je rekening wilt houden voordat de conversie plaatsvindt.

Zorg ervoor dat je dit aanpast op basis van de lengte van de verkoopcyclus van het bedrijf.

B2B zou bijvoorbeeld over het algemeen de langste attributie periode moeten hebben, omdat de duur van het besluitvormingsproces vóór conversie langer is dan bijvoorbeeld het online kopen van kleding in een webwinkel. Dus speel wat met het venster en kijk wat het doet met het aantal ondersteunde conversies.

Dan hoef je alleen nog maar de gegevens over twee perioden te vergelijken:

SEO strategie tracking

Als voorgaande stap is uitgevoerd krijg je een overzicht van hoe elk kanaal bijdraagt aan conversies en een vergelijking tussen de ingestelde perioden:

SEO strategie voorbeeld

Hoe kun je een SEO concurrentieanalyse uitvoeren?

Een SEO concurrentieanalyse is een proces om de sterke en zwakke punten van jouw concurrentie te onderscheiden. Het helpt je ook om de gebieden te identificeren waar je een bedrijf kunt helpen verbeteren en winstgevender kunt maken op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Het concurrentieanalyse proces omvat drie stappen:

 • Identificeer SEO concurrenten
 • Analyseer hun sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen voor SEO
 • Maak een haalbaarheidsplan.

Identificeer de concurrenten

De eerste stap bij het uitvoeren van een SEO-concurrentieanalyse is het identificeren van de zoekwoorden waarop je je gaat richten. Je kunt dit doen met behulp van tools zoals SEMrush, Ahrefs Keyword Explorer of Google Keyword Planner.

Nadat je de zoekwoorden hebt geïdentificeerd, dien je te bepalen hoe de concurrenten voor dezelfde zoekwoorden positioneren in Google. Je kunt dit doen door tools zoals Moz of Ahrefs te gebruiken.

Wanneer je de concurrenten hebt geïdentificeerd, is het tijd om hun sterke en zwakke punten te analyseren. Dit zal je helpen te begrijpen hoe ze het doen in zoekmachines en welke strategieën ze gebruiken om te positioneren voor specifieke zoekwoorden.

Analyseer sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen

Een SEO concurrentieanalyse is een proces dat je helpt jouw concurrenten te begrijpen.

 • De eerste stap in het proces is het identificeren van de doelmarkt. Dit zal je helpen te begrijpen wat de concurrenten goed doen en wat ze niet goed doen. 
 • De tweede stap is het identificeren van de zoekwoorden waarop je wilt ranken. Dit zal je helpen te begrijpen welke zoekwoorden het belangrijkst zijn voor een bedrijf en welke minder belangrijk zijn.

De derde stap is het identificeren van de top 10 concurrenten in dezelfde branche. Dit zal je helpen begrijpen hoe ze ranken voor hun belangrijkste zoekwoorden en hun sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen.

Maak een haalbaarheidsplan voor SEO

De eerste stap bij het maken van een plan voor succes is om de concurrentie te begrijpen. Door naar hun website, social media en blogposts te kijken, kun je dit doen. Je moet ook naar hun backlinks kijken en zien op welke zoekwoorden ze ranken. De techniek van de website en het backlinkprofiel zijn belangrijke factoren om een gedegen haalbaarheidsplan te kunnen uitvoeren. 

Zodra je dit hebt gedaan, kun je een lijst maken met zoekwoorden waarop je in de toekomst wilt ranken. Een linkbuilding strategie op te zetten en een on-page SEO kalender op te maken om alle content voor de toekomst inzichtelijk te maken. Je dient ook enkele korte- en langetermijndoelen op te nemen, zodat je alle SEO doelstellingen voor ogen hebt.

Kies voor een schaalbare SEO strategie

SEO is een marketinginvestering voor de lange termijn. Het kost tijd en moeite om de basis van een website op te bouwen. Het is echter van essentieel belang om rekening te houden met de kosten van technologie (development) en bereik (bezoekers) bij het plannen van een SEO strategie.

De kosten van development kunnen hoog zijn als je niet voorzichtig bent met het inhuren of aannemen van een developer. Als je bijvoorbeeld een website hebt met veel content, heb je meer bronnen nodig om de website te crawlen en te laten indexeren. Dit betekent dat de website er langer over doet om in zoekmachines te scoren dan andere websites met minder content en snellere laadtijden.

Schaalbaarheid is een kritieke factor bij het overwegen van een SEO strategie, omdat het groei mogelijk maakt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten die gepaard gaan met nieuwe technologieën of outreach-campagnes.

Zoekwoordenonderzoek en topic analyse uitvoeren

Zoekwoordonderzoek en onderwerp analyse zijn twee cruciale stappen in een digitale marketing campagne. Ten eerste helpt het om een idee te krijgen van de relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf en de zoekvolume van de markt. Daarnaast kun je zoekvolume communiceren met de commerciële waarde voor een onderneming. 

Het belang van zoekwoordenonderzoek en topic analyse kan niet genoeg worden benadrukt. Een bedrijf moet begrijpen waar hun publiek naar op zoek is en hoe ze willen communiceren.

Topic analyse

Topic analyse is het proces van het identificeren van de belangrijkste onderwerpen en zoekwoorden voor een bepaalde website. Het is een essentiële stap in de SEO strategie.

Het proces van de topic analyse kan worden onderverdeeld in drie stappen:

 • Identificeer de belangrijkste onderwerpen en zoekwoorden voor de website
 • Ontdek wat andere websites over deze onderwerpen en zoekwoorden schrijven
 • Analyseer de content van deze websites om erachter te komen wat ze goed doen, wat ze fout doen en hoe je de inhoud kunt verbeteren t.o.v. de concurrentie.

Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is een cruciaal onderdeel van elke content marketingstrategie. Het helpt je de juiste zoekwoorden te vinden die je helpen hoger in de zoekmachines te komen.

Veel hulpprogramma’s voor zoekwoorden die online beschikbaar zijn, kunnen je helpen bij een zoekwoordenonderzoek. Sommige zijn gratis, voor andere betaal je abonnementskosten. Het belangrijkste is om stap voor stap je zoekwoorden onderzoek uit te voeren. Wij raden aan om Ahrefs Keyword Explorer te gebruiken om een gedegen zoekwoordenonderzoek uit te voeren in een specifieke markt. 

SEO strategie en zoekwoordenonderzoek

Short-Tail vs. Long-Tail

Wat zijn long tail zoekwoorden?

Longtail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die een klein aantal zoekopdrachten per maand opleveren. Ze zijn meestal langer en specifieker dan hun ‘hoofd’-tegenhangers en hebben daarom vaak een hogere conversieratio.

Het zoekwoord ‘meditatie’ is bijvoorbeeld een ‘hoofd’-zoekwoord omdat het 4,6K zoekopdrachten per maand oplevert. Het zoekwoord “wat doet meditatie met je hersenen” is een long tail zoekwoord omdat het slechts 30 zoekopdrachten per maand krijgt.

Short tail vs long tail zoekwoorden SEO
SEO strategie zoekwoorden

Short-tail zoekwoorden zijn generiek en zijn zoekwoorden met hoge concurrentie. Ze zijn meestal opgenomen in lange SEO artikelen, maar kunnen een uitdaging zijn om afzonderlijk te rangschikken.

Squeeze more juice out of long tail keywords (meer kwaliteit uit de pagina’s persen)

Laaghangend fruit van long tail keywords zijn in doelbereik, de volgende stap is om te leren hoe je er meer sap uit kunt persen (linkjuice, oftewel linkwaarde eruit kunt persen). Dit betekent dat we moeten uitzoeken wat de mogelijke redenen zijn waarom ze niet hoger scoren en verbeteringen aanbrengen op het gebied van SEO optimalisaties.

Om dit economisch te doen, begin je met de gemakkelijkere elementen die je kunt optimaliseren. Als deze optimalisaties niet leiden tot hogere posities of als er daarna nog ruimte voor verbetering is, ga dan verder met de meer uitdagende optimalisaties.

Dit is het proces dat we aanbevelen bij online marketing bureau CliQi:

SEO strategie voorbeeld

Keyword research tools

Hulpprogramma’s voor zoekwoorden zijn een geweldige manier om relevante zoekwoorden voor uw website te vinden. Bovendien kunnen ze u helpen de juiste zoekwoorden te vinden om uw inhoud op te targeten en te optimaliseren.

Hulpprogramma’s voor keyword research zijn een geweldige manier om relevante zoekwoorden voor een website te vinden. Bovendien kunnen ze je helpen de juiste zoekwoorden te vinden om content op te targeten en te optimaliseren.

Hieronder volgt een lijst met hulpprogramma’s voor zoekwoorden die je kunt gebruiken om relevante zoekwoorden voor een website te vinden:

 • Google Keyword Planner: deze tool helpt je de beste zoekwoorden voor content te vinden. Het biedt je een lijst met gerelateerde zoekwoorden en woordgroepen die relevant zijn voor een niche of onderwerp. De keyword planner geeft je ook suggesties over hoe je over deze termen kunt schrijven om de zichtbaarheid van zoekmachines te vergroten.
 • KWFinder: deze tool helpt je nieuwe zoekwoorden en ideeën voor content te vinden. Het biedt je suggesties over hoe je erover kunt schrijven en het concurrentieniveau van elk zoekwoord.
 • Ahrefs keyword explorer: nog een hulpprogramma voor zoekwoorden waarmee je nieuwe zoekwoorden en ideeën voor content kunt vinden. Ahrefs keyword explorer is één van de meest uitgebreide keyword research tools die vandaag de dag te gebruiken zijn. Van keyword difficulty, zoekvolume, verkeers potentie tot zoekwoord ideeën.  
 • SEMrush: deze tool helpt je de meest kritische zoekwoorden in elke niche te identificeren en geeft informatie over hoeveel zoekopdrachten elk zoekwoord per maand krijgt, het concurrentieniveau en de kosten per klik. SEMrush staat ook zeer bekend om één van de beste concurrentiestatistieken weer te kunnen geven. 
 • Surfer SEO: Dit is één van de meest trendy hulpprogramma’s voor zoekwoorden die er zijn. Het heeft veel functies die het gebruiksvriendelijk maken en je helpen relevante zoekwoorden voor je content te vinden.
SEO content strategie CliQi

Bouw topic clusters in een SEO strategie

Het belangrijkste om te onthouden bij het samenstellen van je topic clusters is dat ze niet te breed of smal mogen zijn. Je dient een balans tussen deze twee te vinden.

De eerste stap bij het maken van onderwerp clusters is het identificeren van de belangrijkste zoekwoorden voor je website. Nadat je de belangrijkste zoekwoorden hebt geïdentificeerd, moet je uitzoeken welke andere hoofdonderwerpen met deze zoekwoorden te maken hebben. Je kunt dit doen met behulp van Google Trends of Ahrefs keyword explorer tool.

Na het identificeren van alle gerelateerde hoofdonderwerpen in Ahrefs, is het tijd om onderwerp clusters te gaan bouwen!

Topic clusters SEO

De juiste zoekwoorden vinden: content afstemmen op search intent

Search intent is de meest cruciale factor in SEO. Zoekintentie is het waarom achter een zoekopdracht. Met andere woorden, waarom heeft de persoon deze zoekopdracht uitgevoerd? Willen ze iets leren? Zijn ze op zoek naar een aankoop? Of zijn ze op zoek naar een bepaalde website?

Waarom is search intent belangrijk?

Het doel van Google is om gebruikers het meest relevante resultaat voor hun zoekopdracht te bieden.

Hoe weten we? Om te beginnen hangt het succes van Google als bedrijf af van het feit dat ze dit met succes doen. Je hoeft alleen maar naar Bing te kijken om te begrijpen wat er gebeurt als de resultaten van een zoekmachine van lage kwaliteit en irrelevant zijn. Bijna niemand gebruikt het, wat minder inkomsten uit advertenties betekent.

Google stelt ook dat het zijn missie is om “de informatie van de wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken”. Dus ja, dat is een beetje een weggevertje.

Onderscheid maken met titels om de SERP CTR te verhogen

De titel van een artikel is één van de belangrijkste onderdelen van een goed uitgevoerde SEO strategie. Het is wat mensen het eerst zullen zien, en het is wat ze zullen onthouden. Het is ook het eerste dat Google laat zien in de zoekresultaten.

Bovendien is de titel van jouw content een cruciaal onderdeel van het algoritme van Google search. Er zijn veel verschillende manieren om deze factor te optimaliseren, zoals het gebruik van USP’s in titels, het schrijven van unieke titels en het onderscheiden van de concurrentie met titels. 

Branded vs Non-branded SEO strategie

Branded SEO is een vorm van SEO die zich richt op de branding van een bedrijf. Dit wordt gedaan door content te creëren die relevant is voor de doelgroep van het bedrijf en deze te gebruiken om naamsbekendheid op te bouwen.

Non-branded SEO daarentegen richt zich op organische zoekmachineoptimalisatie. Het is niet gericht op het opbouwen van merkbekendheid, maar eerder op het positioneren van zoekwoorden die relevant zijn voor de activiteiten van het bedrijf.

Branded SEO-strategie

Het doel van branded SEO is ervoor te zorgen dat de aanwezigheid op het web van jouw bedrijf de merkidentiteit weerspiegelt. Dit betekent dat je je moet concentreren op het creëren van relevante en consistente content met de branding richtlijnen van het bedrijf in je achterhoofd.

Non-branded SEO strategie

Het doel van non-branded SEO is om meer verkeer en conversies uit organische zoekresultaten te genereren door middel van trefwoordenonderzoek, het creëren van content en het bouwen van backlinks. Deze strategie is afhankelijk van mensen die op zoek zijn naar informatie over een specifiek onderwerp of product, dus het is logisch om zoekwoorden te gebruiken die gerelateerd zijn aan dit onderwerp of product om in de organische zoekresultaten voor deze termen te positioneren.

Technische SEO strategie

Technische SEO is een strategie die zich richt op de technische aspecten van zoekmachine optimalisatie. Technische SEO omvat de techniek achter je website. Net zoals automonteurs ook vaak onder de motorkap kijken is het ook voor technische SEO specialisten belangrijk om je website af en toe een APK keuring te geven. 

Wat is technische SEO?

Technische SEO is het proces van het optimaliseren van een website om zoekmachines zoals Google te helpen bij het vinden, crawlen, begrijpen en indexeren van de webpagina’s. Het doel is gevonden te worden en rankings te verbeteren.

Hoe werkt crawlen?

Crawlers halen content van pagina’s en gebruiken de links op die pagina’s om meer pagina’s te vinden. Hierdoor kunnen ze content op het internet vinden.

Technische SEO strategie

Technische SEO omvat in brede termen het volgende:

 • Het optimaliseren van de website voor crawlen en indexeren
 • Content on-page optimaliseren voor de zoekmachines
 • Ervoor zorgen dat de website mobielvriendelijk is
 • Ervoor zorgen dat de website een goede gebruikerservaring biedt aan de bezoekers
 • Verloren links terugverdienen voor je website
 • Schema markup optimaliseren voor alle webpagina’s.

Dit alles is slechts het oppervlak van technische SEO. Dit zou je moeten helpen met de basis van technische SEO. Er zijn veel andere onderwerpen die niet in deze handleiding aan bod komen, want dan zou je echt specifiek naar een technische SEO strategie handleiding moeten zoeken.

SEO content strategie

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie richt zich op de visie en het plan voor jouw content. Hier beantwoordt je vragen zoals waarom en hoe je content maakt, voor wie de content bedoeld is en uiteindelijk hoe je content gebruikt om jouw bedrijf op de markt te brengen.

Wat is het verschil tussen contentstrategie en contentmarketing?

Contentmarketing is het proces van het maken, bewerken en promoten van content voor marketingdoeleinden. Het kan een blogpost, video, productdocumentatie zijn, alles wat je  helpt om klanten aan te trekken, te koesteren en te behouden.

Met andere woorden, content marketing is de uitvoering van tactieken die jouw contentstrategie bevorderen. Om het nog verwarrender te maken: als je een Venn-diagram maakt van contentstrategie en content marketing, is het snijpunt je content marketingstrategie.

Wat is een SEO content strategie?

De SEO content strategie is bedoeld om de zichtbaarheid van jouw content in zoekmachines te vergroten. Het omvat de volgende stappen:

 1. Identificeer de doelgroep
 2. Creëer content die relevant is voor de doelgroep
 3. Optimaliseer content voor zoekmachines, zoals Google en Bing
 4. Resultaten monitoren en vervolgens nauwkeurig meten.

ON-page SEO

On-page SEO is het proces van het optimaliseren van de content op een website om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines. Het omvat zaken als zoekwoordenonderzoek, content optimalisatie en website-architectuur. Iedereen kan het met een basiskennis van HTML en CSS.

 1. De eerste stap van de on-page SEO-strategie is zoekwoordenonderzoek. Dit houdt in dat je uitzoekt welke zoekwoorden relevant zijn voor je website en vervolgens de website optimaliseert voor deze zoekwoorden.
 2. De volgende stap is het creëren van content. Hierin optimaliseer en plaats je de zoekwoorden in content waarmee je meer potentiële klanten kunt bereiken. Het omvat het schrijven van boeiende en relevante content die jouw publiek genoeg zal verleiden om de website te bezoeken of bij je te kopen.
 3. Het laatste deel van de SEO content strategie op de pagina is linkbuilding, waarbij backlinks van andere websites naar die van jou worden gemaakt, zodat de pagina’s hoger kunnen scoren dan concurrerende pagina’s.

Strategie voor off-page linkbuilding

Off-page SEO (linkbuilding) is een strategie waarbij backlinks naar een website worden gemaakt vanaf andere websites. Deze SEO strategie wordt door veel bedrijven gebruikt om hun positie in zoekmachines te verhogen. Dit kan via gastbloggen, social media marketing en contentmarketing.

Strategie off-page linkbuilding

Gastbloggen

Gastbloggen is een geweldige manier om content onder een bepaalde publiek te brengen en jouw merk op te bouwen. Het is ook een geweldige manier om in contact te komen met influencers en potentiële klanten.

Het kan op veel manieren worden gedaan, maar hier zijn de stappen voor de meest voorkomende gastblog strategie:

 1. Vind relevante blogs die gerelateerd zijn aan jouw niche of branche
 2. Zoek het e-mailadres van de blog eigenaar en stuur hem een e-mail waarin je jezelf en je blog voorstelt
 3. Stuur ze een link naar je blogpost
 4. Wacht op hun reactie
 5. Als ze accepteren, schrijf dan de blogpost volgens hun richtlijnen
 6. Publiceren maar!

Mobile SEO strategie

Mobiel zoeken neemt de laatste jaren toe, waarbij ongeveer 98% van de mobiele zoekopdrachten wordt uitgevoerd op een smartphone. Mobiele apparaten zijn een integraal onderdeel van het dagelijks leven van mensen, dus bedrijven moeten een mobile SEO zoekstrategie hebben voordat ze er één kunnen implementeren.

Mobiele SEO-strategie:

 1. Mobielvriendelijk webdesign: zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit houdt in dat ervoor moet worden gezorgd dat de tekstgrootte groot genoeg is, dat de website snel laadt en dat er geen onnodige afbeeldingen of animaties op de pagina staan. 
 2. Mobielvriendelijke content: zorg ervoor dat je content is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten door kortere zinnen, opsommingstekens en afbeeldingen met bijschriften te gebruiken.
 3. Mobielvriendelijke links: zorg ervoor dat jouw links kort zijn en gemakkelijk aan te raken op een mobiel apparaat, zodat gebruikers er gemakkelijk doorheen kunnen klikken zonder te veel naar beneden te scrollen of hun vingers te gebruiken om te knijpen en in te zoomen op het scherm.
Mobile SEO strategie

Local SEO strategie

Local SEO strategie is een proces dat bedrijven helpt om hoger te scoren in de lokale zoekresultaten van Google. Het omvat een verscheidenheid aan tactieken, zoals het optimaliseren van de website, het maken van content en het bouwen van backlinks uit de regio.

Bovendien is het een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van elk bedrijf. Het helpt bedrijven om meer klanten te krijgen en hun omzet te verhogen vanuit de regio. De prevalentie van lokale SEO-strategieën is in de loop der jaren toegenomen als gevolg van de toenemende concurrentie tussen bedrijven voor lokale klanten.

Local SEO-strategie is een lijst met stappen die je kunnen helpen om de positie van jouw website in lokale zoekresultaten te verbeteren. Hieronder zijn stapsgewijze de stappen uitgelegd:

 1. De eerste stap is het maken van een website die is geoptimaliseerd voor lokaal zoeken. Dit betekent dat het de juiste zoekwoorden, content en afbeeldingen moet hebben.
 2. De tweede stap is ervoor te zorgen dat de website een goede gebruikerservaring heeft en waarde biedt voor de gebruikers.
 3. De derde stap is ervoor te zorgen dat de website goede backlinks heeft van andere websites in dezelfde niche uit de regio.
 4. De vierde stap is om ervoor te zorgen dat je social media platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram effectief gebruikt worden in de regio.
 5. De vijfde en laatste stap is ervoor te zorgen dat je Google Mijn Bedrijf effectief gebruikt, zodat mensen meer over jouw bedrijf te weten kunnen komen op Google Maps of via hun mobiele app in de regio.
Local SEO strategie

SEO trends voor de komende jaren

SEO is een langetermijnstrategie die geduld en toewijding vereist. Het is geen snelle oplossing en het kost tijd om de resultaten te behalen. De toekomst van een SEO strategie is onzeker, maar er zijn enkele trends die we in de nabije toekomst kunnen verwachten. Wij hebben 3 trends opgesomd:

 • De eerste trend is dat SEO persoonlijker zal worden. Dit betekent dat bedrijven hun doelgroep nauwkeuriger kunnen targeten en ook een betere klantenservice kunnen bieden.
 • De tweede trend is dat SEO meer geautomatiseerd zal worden. Dit betekent dat bedrijven AI-tools kunnen gebruiken voor het genereren van content , zoekwoordenonderzoek en linkbuilding systemen.
 • De verschuiving van organisch naar betaald zoeken vindt plaats vanwege de opkomst van AI-aangedreven marketing en advertenties. Dit komt door de opkomst van bots en machine learning die nu boeiende content kunnen maken tegen een fractie van wat het zou kosten aan menselijke arbeid.

Conclusie over het implementeren van een SEO strategie

Positioneren in Google is een beetje een on-going story die altijd van essentieel belang zal zijn in je internet marketing strategie. Terwijl je probeert te positioneren voor één zoekwoord, zullen de posities voor andere zoekwoorden wellicht beginnen te dalen. Daarom is de bovenstaande strategie cyclisch (en nooit eindigend). Het vertrouwt erop dat je consequent meer laaghangende SEO-mogelijkheden creëert en aanpakt. 

Het implementeren van een SEO strategie met duidelijke KPI’s kan een belangrijk onderdeel worden van elk bedrijf waar je actief in bent om nieuwe klanten en leads te genereren. Het aannemen van een SEO specialist of het inhuren van een ervaren SEO bureau kan je bedrijf dus aanzienlijk laten groeien op het gebied van zichtbaarheid, verkoop of interesse in producten.

Veelgestelde vragen over een SEO strategie

Wat kost het laten opstellen van een SEO strategie door CliQi online marketingbureau?

De kosten voor het opstellen van een SEO strategie hangt af van de grootte en complexiteit van het domein en CMS. Gemiddeld kost het opstellen en volledig uitschrijven van een SEO strategie voor een webshop of website €500.

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie richt zich op de visie en het plan voor jouw content. Hier beantwoordt je vragen zoals waarom en hoe je content maakt, voor wie de content bedoeld is en uiteindelijk hoe je content gebruikt om jouw bedrijf op de markt te brengen.

Wat is een technische SEO strategie? En wat voor optimalisaties dienen in een technisch rapport te zitten?

Een technische SEO strategie richt zich op de techniek van de website en/of webshop. Technische SEO is het proces van het optimaliseren van een website om zoekmachines zoals Google te helpen bij het vinden, crawlen, begrijpen en indexeren van de webpagina’s. Het doel is gevonden te worden en rankings te verbeteren. Laadsnelheid, indexability, crawability, structuur en nog een aantal andere technische aspecten dienen in een technische SEO rapport te zitten.

SEO content strategie

Meer weten over SEO content strategie

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al jouw online marketing vraagstukken.

 

SEO strategie

Waarom CliQi

• Samen bouwen we de digitale strategie die jouw merk onderscheidt
• CliQi is dé online groeipartner voor jouw onderneming
• We zijn er ook voor de kleine MKB bedrijven in Nederland!
• CliQi is 7 dagen per week bereikbaar om alle vragen op te lossen