info@cliqi.nl | 058 – 203 71 03

Backlinks

Als je nieuw bent in de wereld van online marketing en SEO weet je waarschijnlijk niet wat backlinks zijn. Als je nu een eigen onderneming online runt en je probeert meer bezoekers te krijgen in je webshop/website, wil je graag weten waarom backlinks zo belangrijk zijn voor jouw linkbuilding campagnes en SEO strategie. Blijf lezen en we zullen alles transparant delen wat je moet weten over backlinks en linkbuilding. We hebben zelfs voorbeelden toegevoegd van webshops waar we succesvolle backlink campagnes draaien met meer dan 200% groei in organisch verkeer!

Vraag onze gratis QuickScan aan

Home » Backlinks

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van een webpagina die verwijzen van het ene domein naar het andere domein. Als iemand naar je website linkt, heb je daar een backlink van. Als je naar een andere website linkt, hebben ze een backlink van jouw website. SEO specialisten noemen ook vaak de term ‘link juice’ wanneer een bepaalde pagina verwijst naar een andere website. Deze ‘link juice’ helpt het domein om hoger te positioneren in de zoekmachines en verbetert de autoriteit van het domein.

In deze backlink gids leer je de volgende aspecten van backlinks:

 1. Waarom backlinks belangrijk zijn voor elke website-eigenaar
 2. Wat maakt een goede backlink;
 3. Hoe kom je aan backlinks;
 4. Hoe backlinks te controleren zijn (naar elke website);


Backlinks nodig?

Relevante en kwalitatieve backlinks nodig?

CliQi beschikt over één van de grootste databases van Nederland in backlinks

Waarom backlinks belangrijk zijn voor jouw website?

1. Google posities/rankings

Zoekmachines zoals Google en Bing zien backlinks als (vertrouwde) stemmen voor jouw website. Over het algemeen geldt dat hoe meer stemmen je webpagina’s hebben, hoe populairder jouw website is en dus ook beter vindbaar is op deze zoekwoorden. 

Hoe komen we tot deze conclusie? 

We hebben veel backlinkprofielen van domeinen onderzocht. We hebben in dit artikel een aantal op links gebaseerde ranking factoren bestudeerd en vinden meestal hetzelfde patroon: het aantal backlinks van unieke websites (verwijzende domeinen) correleert sterk met organisch zoekverkeer. Hieronder een voorbeeld van het backlinkprofiel van Thebagstore.nl in het afgelopen jaar:

hoe kom je aan backlinks?
Waar backlinks plaatsen?

In de bovenstaande afbeeldingen zien we een enorme stijging in referring domains (verwijzende domeinen) vanaf maart 2019. In de tweede afbeelding zien we in dezelfde tijdsperiode een exponentiële groei in organisch verkeer. Thebagstore.nl is vanaf maart 2019 tot maart 2020 200% gegroeid in organisch verkeer. Na maart 2020 tot juni 2020 is het verkeer nogmaals verdubbeld van 26.000 organische bezoekers per maand naar 50.000 organische bezoekers per maand.

Backlinking

2. Snellere indexering in de zoekmachines (Yahoo, Google Bing)

Google bots ontdekken nieuwe webpagina’s sneller door backlinks van bestaande webpagina’s te volgen. Google bots kunnen alleen je website ontdekken wanneer je website actief gecrawld is. Het zal voor de Google bots lastiger zijn om je website te vinden en te crawlen wanneer er geen enkele backlink naar je website verwijst. Bovendien is het voor nieuwe websites extra lastig om vindbaar te worden, doordat Google nog nooit je website heeft gecrawld. Voor nieuwe websites is het dus mega belangrijk om in de beginperiode een aantal backlinks te laten verwijzen naar je eigen domein zodat Google je pagina’s sneller indexeert. Een snellere indexatie zorgt weer voor meer websitebezoekers!

3. Meer verwijzend verkeer naar je website

Backlinks vanaf andere domeinen (websites) zorgen voor een stijgend aantal verwijzende bezoekers. Backlinks zorgen ervoor dat bezoekers naar nuttige bronnen van informatie worden verwezen. Een bezoeker die een blogartikel leest over jouw diensten en/of producten kan op de link klikken die verwijst naar jouw domein. Dat  zorgt voor een nieuwe bezoeker via het kanaal verwijzend verkeer. 


Samenwerken met Cliqi?

Door de samenwerking met CliQi is Thebagstore.nl van 25.000 bezoekers binnen 2 jaar gegroeid naar 50.000 bezoekers. Een groei van 200% binnen 2 jaar!

Wat maakt een goede backlink?

Er zijn een aantal kenmerken dat bijdraagt aan de kwaliteit en het nut van een backlink. De volgende drie kenmerken zijn het belangrijkste voor het beoordelen van een backlink:

 • Relevantie

Google hecht veel waarde aan de relevantie van een backlink. Bezoekers klikken namelijk eerder op een relevante backlink dan een irrelevante backlink. Hoe zie je dit praktisch op het internet terug? Als een tassen webshop een backlink ontvangt van een katten website en een backlink van een tassen blog dan hecht Google meer waarde aan de backlink van een tassen blog. Lezers zijn eerder geneigd om binnen een tassen blog te klikken op de link naar de tassen website om meer over de kenmerken van deze tas te lezen. Voorbeeld van een relevant artikel op een relevant domein:

Verwijzende links (backlinks) van sterke domeinen met een hoge reputatie zorgen voor meer autoriteit dan van domeinen die geen backlinkprofiel bevatten en in de ogen van Google geen track record hebben opgebouwd. Een backlink van een website die geen reputatie heeft opgebouwd zal ook voor minder impact zorgen in de Google organische positioneringen. 

Hoe maak ik backlinks?
Het artikel is geplaatst op de website tassen-shop.nl met een informatief blogartikel over het dragen van een bepaald type tas. Google waardeert dit artikel als een relevante bron naar een webshop met relevante producten. 

Backlink

 1. Autoriteit van de backlink

Verwijzende links (backlinks) van sterke domeinen met een hoge reputatie zorgen voor meer autoriteit dan van domeinen die geen backlinkprofiel bevatten en in de ogen van Google geen track record hebben opgebouwd. Een backlink van een website die geen reputatie heeft opgebouwd zal ook voor minder impact zorgen in de Google organische positioneringen. 

URL en Domain rating zijn kenmerken die wij vaak hebben bestudeerd en wij troffen dat er een heldere relatie ontstond tussen URL- en Domain rating en organisch verkeer. 

 1. Anchor text

De linktekst, ofwel alt-tekst (anchor text) verwijst altijd naar het klikbare gedeelte van de backlink. Google geeft zelf aan dat de linktekst het algoritme beïnvloedt in dit artikel. De meeste zoekmachines associëren de linktekst met het domein waarnaar verwezen wordt. Het voordeel hiervan is dat de anchor text accurate informatie geeft aan Google over de webpagina waarnaar verwezen wordt, waardoor in de ogen van Google dit zoekwoord belangrijk is. Belangrijk is om de linkteksten te variëren, zodat er een gezonde variatie van linkteksten ontstaat.

Wat is een backlink?

Een backlink is een externe verwijzing (backlink, of ook wel link genoemd) van een externe website naar jouw website of webshop. Een backlink geeft jouw website een hogere autoriteit in de ogen van de Googlebots. Hieronder een voorbeeld van een backlink en anchortekst:

SEO backlinks
In kleur zie je de anchorteksten van een blogartikel die verwijzen naar het domein van Thebagstore.nl. De anchorteksten vertellen meer over het product dat zij vinden op de webpagina. 
hoe kom je aan backlinks?

Hoe kom je aan backlinks?

Er zijn een aantal mogelijkheden om meer backlinks te genereren en naar je eigen website. De drie meest gangbare methodes om een backlink te krijgen zijn: ‘earn them’, ‘create them’ and ‘build them’.

 • Earn them

Om backlinks te verkrijgen via deze methode dien je nuttige en vernieuwende informatie te schrijven over een bepaald onderwerp. Een case study of een stappenplan/guideline zijn kwalitatieve bronnen van informatie voor de doelgroep over een specifiek onderwerp. Bezoekers zullen de content vinden via Google, Social Media of via mond-op-mond reclame. Met ander woorden, de backlinks worden via deze methode organisch gegenereerd. 

 • Create them

De tweede methode is vrij simpel door middel van het toevoegen van reacties in blog artikelen met een backlink naar je eigen website. Directories zoals pagina’s van een startpagina en van forums zijn ook methoden voor het creëren van backlinks naar je eigen domein.

 • Build them

De laatste methode vindt plaats door middel van het outreachen van website-eigenaren met het verzoek naar jouw website door te verwijzen. Deze methode heeft een hogere kans van slagen als je een duidelijke waarde propositie aan de domeineigenaar biedt. Linkbuilding bureau CliQi biedt kant en klare linkbuilding pakketten aan die binnen 7 werkdagen geplaatst worden. Linkbuilding-tactieken komen in deze fase erg van pas!


MEER BACKLINKS NODIG?

Wil je aan de slag met linkbuilding en groeien in het aantal kwalitatieve backlinks?

CliQi helpt je bij het opzetten van een linkbuilding strategie en samen zorgen we voor hoge organische posities in de zoekmachine van Google.

SEO backlinks

Zo bouw je backlinks anno 2020 voor een gezond backlinkprofiel!

 • Gastbloggen: plaats een blogartikel op andermans website met een do-follow verwijzing naar jouw domein;
 • Broken linkbuilding: vindt links die niet meer werken en vraag de domeineigenaar of hij/zij de dode link wil vervangen door een werkende do-follow backlink. Deze methode kost geen geld voor de domeineigenaar, waardoor dit een interessante methode voor je eigen website kan zijn. 
 • Vermeldingen van je merk zonder link: vermeldingen van je merk zonder do-follow is een handige en makkelijke methode om meer backlinks te genereren. Vraag de domeineigenaar of hij/zij de vermelding van je merk wil linken naar je eigen website, waardoor je een do-follow backlink ontvangt van het desbetreffende domein. 
 • Persberichten: persberichten werken goed voor je eigen merk maar ook voor het verkrijgen van meer backlinks. Een persbericht kun je aanvullen met een do-follow backlink naar je homepage of specifieke productpagina’s om meer backlinks te verkrijgen. 

Hoe zijn backlinks te controleren?

Er is een aantal manieren hoe je backlinks kan controleren van alle verwijzende domeinen. 

 • Check de backlinks in Google Search Console

Google Search Console maakt rapporten om het zoekverkeer en de prestaties van je website te meten, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je site opvalt in de zoekresultaten van Google. Daarnaast is Google Search Console voor elke website-eigenaar gratis te gebruiken. 

Als je eenmaal bent ingelogd zie je aan de linkerkant in de sidebar het tabje ‘Links’. Onder ‘Externe links’ zie je alle verwijzende backlinks van andere domeinen die linken naar jouw website. Daaronder vind je de rapporten: ‘Meest gelinkte pagina’s’, ‘sites met de meeste links naar jouw website’ en ‘tekst met de meeste links naar jouw pagina’. Als je doorklikt op ‘meer’ in de tab ‘Meest gelinkte pagina’s’ vind je alle URL’s van je website en de inkomende links. Als je dan doorklikt op de URL zie je alle websites die verwijzen naar jouw website. 

Backlinking SEO

Conclusie over het optimaliseren van backlinks

Backlinks zijn enorm belangrijk als het gaat om het hoog positioneren in zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Als je dit proces niet zorgvuldig uitvoert zal het lastig zijn om vandaag de dag hoog te positioneren in de zoekmachine van Google door de hoge concurrentie intensiteit in deze zoekmachine. Vele aspecten zoals relevantie, plaatsing, anchor text, controleren van de backlinks na plaatsing, dragen allemaal bij aan de zorg en kwaliteit van de backlinks.

Wil je ook groei zoals Thebagstore.nl in organisch verkeer? Ons SEO team staat dagelijks voor je klaar om meer dan 200% groei per jaar te realiseren. Jouw groei = Onze Ambitie!

Backlinks voor SEO

Veel gestelde vragen over backlinks

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van een webpagina die verwijzen van het ene domein naar het andere domein. Als iemand naar je website linkt, heb je daar een backlink van.

Hoe kom je aan backlinks?

Er zijn een aantal mogelijkheden om meer backlinks te genereren naar je eigen website. De drie meest gangbare methodes om een backlink te krijgen zijn: ‘earn them’, ‘create them’ and ‘build them’.

Hoe zijn backlinks te controleren?

Check de backlinks in Google Search Console of gebruik betaalde tools zoals, Ahrefs of Majestic.

Wat zijn de kosten van backlinks?

De kosten hangen af van het linkbuilding bureau waar je mee samenwerkt en het type backlink die je graag wil bemachtigen.

Backlinking

Kijk rustig rond in onze online kennisbank, schrijf je in voor één van de beschikbare trainingen, of neem contact op met één van onze online marketeers over jouw online vraagstukken.