info@cliqi.nl | 058 – 203 71 03

SEO tools

Op zoek naar een lijst met gratis en bruikbare SEO tools? Op deze pagina beschrijven we de beste gratis SEO tools en zetten we de voor- en nadelen van elke tool op een rij. Daarnaast beschrijven wij ook de verschillen tussen de gratis en premium versie per SEO tool. 

De volgende SEO tools komen aan bod in deze ultieme handleiding van CliQi: keyword research tools, on-page SEO tools, linkbuilding tools, technische SEO tools, SEO ranking tools en local SEO tools om je local SEO te verbeteren.

 

Vraag onze gratis QuickScan aan

Home » SEO tools
SEO tools wordpress

De ultieme handleiding voor de beste online en gratis SEO tools 

Er zijn verschillende categorieën van gratis SEO tools. Hieronder beschrijven wij een aantal categorieën:


Cliqi is de KENNISPARTNER IN SEO

CliQi beschikt over de meest geavanceerde en premium SEO tools van Nederland, met veel kennis en ervaring.

Wij laten jouw bedrijf groeien in Google!

Gratis zoekwoordenonderzoek tools

Google keyword Planner

Google Keyword Planner is het hulpprogramma van Google om een zoekwoorden onderzoek uit te voeren. Gebruik deze tool om nieuwe zoekopdrachten te vinden. Hoewel de Google Keyword Planner een beperking heeft, zoals een gebrek aan exacte data (zoekvolumes), is het een handige en gratis SEO tool voor ondernemers. 

De zoekwoord generator van Ahrefs

De zoekwoord generator van Ahrefs crawlt de top 100 zoekwoord opdrachten voor elk seed-trefwoord. Ahrefs toont het exacte maandelijkse zoekvolume voor elk keyword, plus de moeilijkheidsgraad per keyword (KD). Je kunt ook nog de top 50 gerelateerde vragen bekijken. De verschillen tussen betaald- en organisch verkeer is ook inzichtelijk in de grafieken. Tot slot kun je alle zoekvolumes van het desbetreffende zoekwoord ook in alle andere landen bekijken.

Google SEO tools

Google Trends

Google Trends visualiseert de populariteit van een onderwerp in de loop van de tijd in een grafiek. Google Trends wordt veelvuldig gebruikt om een trending-onderwerp op te sporen en hierop in te spelen met actuele content.

Google trends SEO tool

Keyword Surfer

Keyword Surfer is een gratis Chrome-extensie die geschatte maandelijkse zoekvolumes toont. De geschatte maandelijkse zoekvolumes zijn gebaseerd op de zoekmachine van Google. Je kunt met Keyword Surfer geschatte wereldwijde zoekvolumes bekijken op een specifiek keyword. De Chrome-extensie maakt het je extra makkelijk om een zoekwoordenonderzoek of concurrentieanalyse uit te voeren zonder ook maar de resultatenpagina van Google te verlaten. Op deze manier kun je gemakkelijk de juiste zoekwoorden bepalen.

Ubersuggest

Ubersuggest is een nieuwe zoekwoorden onderzoek tool van de SEO guru Neil Patel. Met Ubersuggest kun je inzicht krijgen in de SEO strategieën die voor andere domeineigenaren werken. Hierdoor kun je het overnemen, verbeteren en een voorsprong nemen op de concurrentie in de markt. Met het top SEO-pagina’s rapport kun je erachter komen welke pagina’s van je concurrenten goed positioneren in Google, met populaire zoektermen.

Ubersuggest SEO tool

Gratis On-page SEO tools

On-page SEO tools helpen jou om de technische aspecten van je website te optimaliseren. Technische on-page elementen kunnen snelheid, navigatie, crawlability of meta tags zijn. 

Rank Math

Rank Math is een WordPress SEO plugin en helpt je met on-page en technische SEO problemen. Rank Math helpt je met het vinden van dode links en het verbeteren van deze links. Alsook met het toevoegen van structured data voor het markeren van de rich snippets. Rank Math helpt je met het optimaliseren van je titels, meta tags en meta description. Tot slot kan Rank Math redirects adviseren voor bepaalde pagina’s die niet van toegevoegde waarde zijn.

Rank math SEO tool

Screaming Frog

Screaming Frog is een SEO spider en website-crawler die je helpt bij het optimaliseren van alle technische SEO elementen van je website. De SEO spider is een krachtige site crawler, die zowel kleine als zeer grote websites efficiënt kan crawlen. Nadat de crawl is afgerond kun je weloverwogen technische SEO verbeteringen doorvoeren om je website naar een hoger niveau te tillen. Screaming Frog kun je zowel gratis gebruiken tot een crawl limiet van 150 URL’s per dag en de premium versie kost slechts €149 per jaar. Erg goedkoop voor een krachtige on-page tool!

Screaming Frog SEO tool

Merkle’s Schema Markup Generator

Merkle’s Schema Markup Generator bouwt/codeert structured data in de JSON-LD-indeling en opmaak. Met de Schema Markup Generator kun je het type Schema markup selecteren en de Markup Generator codeert de gehele Markup. Je kan bijvoorbeeld je producten, veelgestelde vragen of contactpagina markeren met Schema Markup, zodat de pagina’s in de resultatenpagina geoptimaliseerd zijn met alle gegevens. Daarna kun je ook nog de geldigheid van de gestructureerde gegevens controleren met de Google Structured Data Testing Tool.


TECHNISCHE SEO UITBESTEDEN?

Wil je alle technische aspecten rondom jouw website uitbesteden?

Onze SEO specialisten zorgen ervoor dat Google van jouw website gaat houden!

DeepCrawl

DeepCrawl helpt e-commerce websites met veel pagina’s optimaliseren op crawlability. De volgende aspecten kun je optimaliseren met DeepCrawl:

  • DeepCrawl kan logbestandsgegevens opnemen, dat betekent dat je kunt achterhalen welke pagina’s Googlebots openen en daarmee kun je identificeren waaraan het crawl budget wordt verspild. 
  • DeepCrawl helpt je bij het bouwen van een geoptimaliseerde URL-structuur, zodat zoekmachines altijd naar de belangrijkste pagina’s worden geleid. 
  • Webshops hebben tal van product variaties. Dat betekent dat zoekmachines regelmatig onjuiste product variaties tonen in de resultatenpagina. DeepCrawl biedt je gegevens om de juiste pagina’s te laten zien in de resultatenpagina.
Deepcrawl SEO tool

Gratis linkbuilding tools

Majestic SEO

Majestic heeft de grootste Link Intelligence database van de wereld. Met al deze data focust Majestic zich op alle linkdata op het web. Je kan een link onderzoek doen naar één van je concurrenten en bekijken welke top links dit domein heeft gekregen in het afgelopen jaar. Filter op onderwerp, kwaliteit, taal en uiteenlopende metrieken. Ontdek link mogelijkheden door websites van je concurrenten te bekijken en te benaderen om ook een backlink te plaatsen naar jouw website, zodat je hoger scoort in de Google resultatenpagina.

Majestic kun je vanaf €39,99 per maand gebruiken met één user account. Hiermee kun je alle tools van Majestic gebruiken met een maximum aantal resources.

Majestic SEO tool

Ahrefs Backlink Checker

Ahrefs Backlink Checker toont de top 100 backlinks naar elke website of webpagina. Daarnaast toont Ahrefs de meest voorkomende anchor teksten, het totaal aantal verwijzende domeinen en backlinks naar elke pagina, de Domain Rating (DR) van iedere website en de URL Rating (UR) scores. Ahrefs Backlink Checkers is minder krachtig dan de Majestic tool.


Linkbuilding uitbesteden?

Een indrukwekkend linkprofiel opbouwen met CliQi.

CliQi beschikt over de grootste database van domeinen in Nederland met de goedkoopste prijs/kwaliteitsverhouding!

Semrush

Met Semrush kun je volledige backlink portfolio’s van je concurrenten in de gaten houden. Ontdek alle nieuwe en verloren backlinks naar elke website, zodat je altijd op de hoogte bent van alle veranderingen in je portfolio. Daarnaast kun je de voortgang van het bouwen van nieuwe links van elk domein analyseren en bekijken van concurrenten. Als je dieper in de link database van Semrush wilt duiken kun je speciale filters toepassen om de resultaten te verfijnen. Tot slot kun je uitgebreide informatie ontdekken over alle verwijzende domeinen, anchor teksten en IP adressen van alle domeinen.

Semrush kun je gratis aanschaffen en een aantal dagen proberen, als het je bevalt kun je doorgaan met een PRO account van Semrush. Het PRO account is perfect voor freelancers, startups en in-house marketeers.

SEO tool Semrush

Link Research tools

Met Link Research tools kun je de beste links met de hoogste trust ratio en laagste citation flow snel vinden. Het unieke van deze tool is dat je bij elke nieuwe backlink het risico kan bekijken versus de beloning voor elke potentiële nieuwe backlink. Link Research tools focust zich op het kwaliteitsbereik van elke backlink en minimaliseert de arbeid voor iedere marketeer. Link Research Tools heeft ook een eigen unieke Link Opportunity Tool waarmee je alle backlink mogelijkheden in één opslag kan bekijken.

Gratis SEO tool

Hunter.io

Hunter.io vindt e-mailadressen van de domeineigenaren die aan de website zijn gekoppeld. Hunter.io is gratis tot 50 verzoeken per maand. Je kunt dus elke maand 50 domeineigenaren benaderen via deze link building tool zonder enige moeite te hoeven doen. Je kunt de tool ook nog gebruiken om een e-mailadres van een specifieke eigenaar te vinden zonder door de hele website te scrollen en te zoeken. Je kunt de chrome-extensie downloaden voor een snelle toegang of gebruik de add-on van Google Spreadsheets.

Hunter.io SEO tool

Gratis technische SEO tools

Cloudflare – Fast, Agile, Secure

Cloudflare is een gratis wereldwijde CDN. Cloudflare maakt jouw website razendsnel en zeer intelligent. Ultrasnelle statische en dynamische levering van inhoud/content. Meer controle over hoe inhoud/content van jouw website wordt opgeslagen in de cache, en een ingebouwde DDoS-bescherming. Cloudflare heeft een gegarandeerde Uptime, daarnaast kan het niet alleen je website versnellen, maar het kan deze ook beschermen tegen kwaadwillende aanvallen. 

Cloudflare SEO tool

Cloudflare heeft diverse WordPress websites van onze klanten razendsnel gemaakt met de Pro plan van Cloudflare. De CDN, afbeeldingen optimalisatie, geoptimaliseerde cache en automatische mobiel optimalisatie zorgden voor een snellere laadtijd van het domein. Je kan ook gratis de CDN van Cloudflare uitproberen!


Binnen een seconde je webshop laten laden?

Benieuwd wat een razendsnelle website of webshop gaat kosten?

Neem contact op met onze developers voor een inventarisatiegesprek.

GTM Metrix

GTMetrix analyseert en rapporteert de pagespeed/laadsnelheid van alle webpagina’s. Naast de prestatiescore toont het ook bruikbare aanbevelingen om aspecten van je website sneller te laden. Een vergelijkbare gratis tool is Google PageSpeed Insights of Pingdom.

Smush

De WordPress plugin Smush is een gratis technische SEO tool voor het comprimeren, optimaliseren en vergroten of verkleinen van afbeeldingen. Gebruik het om ervoor te zorgen dat jouw webpagina’s razendsnel laden. Deze gratis SEO tool is alleen te gebruiken voor WordPress websites. Gratis gebruikers van Smush kunnen tot 50 afbeeldingen tegelijk optimaliseren, waardoor deze tool alleen interessant is voor domeinen met een klein aantal pagina’s. Met een Pro account kun je alle images converteren naar WebP waardoor afbeeldingen nog sneller worden ingeladen voor je bezoeker.

Screaming Frog

Screaming Frog hebben we al eerder genoemd als on-page tool en on-page SEO optimalisaties hebben veel gemeen met technische optimalisaties. Met Screaming Frog kun je in één oogopslag alle 404-pagina’s analyseren en redirecten als er nog domeinen naar verwijzen. Daarnaast kun je h1’s, h2’s, titels en meta descriptions controleren op de statussen: missing, duplicate, over 70 characters en langer dan een bepaalde pixel eenheid. Je kan afbeeldingen controleren op ‘missing alt-text’, oftewel afbeeldingen zonder alt-tekst. Of afbeeldingen die groter zijn dan 100kb. 

  • TIP: In onze ogen is Screaming Frog de meest geavanceerde technische SEO tool met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Als je dus veel technische optimalisaties wilt doorvoeren bevelen wij Screaming Frog aan!
Gratis SEO tool Screaming Frog

Google’s Mobile-Friendly Test

Met de gratis Google’s Mobile-Friendly Test kun je makkelijk en in één oogopslag bekijken hoe mobielvriendelijk jouw website is voor de bezoeker. Als je ervoor zorgt dat de pagina’s geschikt zijn voor alle mobiele apparaten presteer je beter in de Google rankings dan een website die niet geschikt is voor mobiele apparaten. De Google’s Mobile-Friendly Test identificeert alle oorzaken en problemen met mobiel gebruik, zoals tekst die te klein is om te lezen op mobiel of plugins die incompatibel zijn voor mobiele gebruikers. Sinds de overstap van Google naar Mobile First is een responsieve website een MUST voor iedere website-eigenaar!

Mobile responsive tool

Gratis positie tracking tools

Advanced Web Ranking

Dagelijks, wekelijks en maandelijks nieuwe rankings voor desktop-, mobiel- en lokale zoekopdrachten. Accurate en de meest recente posities in Google op elk device. De AWR Rank Tracker feature traceert rankings in meer dan 3.000 zoekmachines en in meer dan 170 landen. In vergelijking met alle andere positie tracking tools is AWR de enige die ook de rankings bijhoudt in Yandex, Baidu, DuckDuckGo, Amazon, Youtube en nog veel meer. Als je dus niet actief wilt zijn in Google dan is AWR de beste tool voor jou. 

Je kan deze tool 30 dagen gratis gebruiken en dan kun je automatisch overgaan naar de STARTER account voor startup bedrijven. Tot slot heeft AWR nog een aantal gratis features zoals Google SERP Features of Google Algorithm changes. 

Ahref’s SERP checker

De SERP-checker van Ahrefs toont de top 10 resultaten in Google voor elk zoekwoord in meer dan 170 landen. Voor de eerste drie zoekresultaten in Google zie je ook alle belangrijke SEO statistieken, zoals het aantal verwijzende domeinen en backlinks, geschat zoekverkeer op deze positie in Google, Keyword Difficulty (moeilijkheidsgraad om te positioneren) et cetera. De Ahref’s SERP checker is een gratis tool om de eerste drie posities voor elk zoekwoord te bekijken.

positie tracking tools

SEO ranking tools

Link-assistant

Link-assistant onderscheidt zich het meeste met de Rank Tracker feature die voor elke gewenste geo-locatie de zoekwoordposities kan analyseren. Link-assistant kan zelfs op straatnaam de specifieke positie in Google bekijken. Dit is de enige tool die zo exact de Google posities kan analyseren in Google. Daarnaast kun je alle zoekwoord onderzoek tools koppelen aan Link-assistant, zoals AdWords, SEMRush, Google Analytics et cetera. Samen geven deze bronnen duizenden zoekwoorden die je anders nooit had gevonden. 

Rank Tracker kun je 7 dagen gratis testen met alle features van een betaald account (SEO PowerSuite Enterprise). Daarna kun je overstappen op de Rank Tracker Professional die perfect is voor alle MKB en webmasters in Nederland en België. De kosten van dit betaalde account is €124 per jaar, dat is zeer laag.

Conclusie over alle gratis SEO tools:

Ik hoop dat dit artikel iedereen meer inzicht geeft wat je allemaal gratis kunt doen en kan leren op het gebied van SEO. Als je alle tools hebt uitgeprobeerd is het het meest handig om maximaal 4 tools te gebruiken in elk doelgebied (on-page, linkbuilding, techniek en positie tracking) en deze tools tot in de details te leren kennen. En vergeet Google niet – misschien wel de krachtigste gratis SEO-tool!

Veel gestelde vragen over het gebruik van SEO tools

Gratis SEO Tools

Kijk rustig rond in onze online kennisbank, schrijf je in voor één van de beschikbare trainingen, of neem contact op met één van onze online marketeers over jouw online vraagstukken.